Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz





časopis Folklor č.3/2005


Folklorní svátek - Z bálu souboru Morava v Ostravě

V sobotu 26. února 2005 se kolem 19. hodiny začali scházet příznivci cimbálové muziky a lidových tanců na 5. Valašském bále, pořádaném moravským folklórním souborem "Morava" v překrásných prostorách kulturního střediska Ostrava-Jih "K-TRIU".

Mladí i staří, střední generaci nevyjímaje, si mohli zazpívat již s úvodním vystoupením CM "Cvrčci" pod vedením Jarmily Červenkové. Bál zahájili předtančením "cérky a ogaři" tanečního souboru "Morava" za doprovodu své CM "Iršava" pod vedením Katky Bílé. A pak se parket zaplnil krojovanými i civilními tanečníky, kterým k tanci a zpěvu hrály CM "Bukovinka" a CM ZUŠ E. Runda Slezská Ostrava. Večer rychle ubíhal, k občerstvení nechyběly výborné frgále, slivovička i víno a ostatní dobroty, které dodávaly potřebnou sílu k tanečním výkonům spolu se zpěvem. Výuky některých tanců se ujali tanečníci souboru a tak si mohli všichni společně zatančit valašskou mazurku, husára, bystřický, Černou vlnu, šotyšku Šmik Šmik, Měl Adam sedm synů a zazpívat podle textů písní připravených na svých stolech. Během večera došlo samozřejmě i na karičky, které však překvapivě zpestřilo i bláznivé dovádění neposedných "ogarů".

V krátkých přestávkách si bývalí členové "Souboru Ladislava Ševčíka", předchůdce souboru "Morava", zavzpomínali u fotogalerie na doby, kdy přeskočit valašku ještě nebyl problém. Kdo však jednou propadne lásce k folkloru, získá lásku na celý život a věk nehraje žádnou roli.

Na závěr musím vyslovit velké poděkování dobré duši, organizátorce bálu a současně vedoucí Hance Herberkové, bez níž by toto setkání nemělo tu správnou jiskru, a všichni zúčastnění by neodcházeli domů s dobrou náladou, plni energie do dalších všedních dnů.

Soubor "Morava" začal vystupovat samostatně od roku 1997, kdy navázal na tradice "Souboru Ladislava Ševčíka", který v 50. letech vznikl při DKNH v Ostravě-Zábřehu. V počátku své působnosti byl činný pod křídly TJ Sokol Ostrava-Vítkovice spolu se souborem "Odra". Od roku 2000 funguje "Morava" jako občanské sdružení, spolupracuje s CM "Iršava" a CM "Šajtar". Za tu dobu jím prošlo mnoho mladých dívek a chlapců, kterým vzešel folklor přímo do krve. Své tance a písně předváděli doma i v zahraničí pod pečlivým dohledem "své Hanky". Že nepadá jablko daleko od stromu, předvedla na závěr valašského bálu i její dcera Veronika, která zahrála na cimbál s CM "Friš" společně s Martinem Gellnarem.

Bál se vydařil a my už se těšíme na tuto akci zase za rok. A zveme i Vás!

Milada Štulíková